نورخبر: اتحادیه نانوایان چیست و چه خدماتی به نانوایان ارائه می دهد؟
سالاریان: من به مدت دو سال رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان نور هستم. در شهرستان نور ۱۴۵ نانوایی دولتی و ۸۳ نانوایی آزاد داریم. اتحادیه نانوایان وظیفه ارائه جواز کسب نانوایی را دارد.
نورخبر: چرا نانوایان در شهرستان نور محصولات خود را با کیفیت های متفاوتی ارائه می دهند؟
رئیس اتحادیه: در نانوایی های دولتی، تمامی آرد های ارائه شده یکسان است. اما گاهی به دلیل میزان گلوتن پایین، آرد با کیفیت های متفاوتی ارائه می شود. اما در نانوایی های آزاد خودشان آرد را تهیه می کنند.
نورخبر: آرد در نانوایی های دولتی و آزاد پز چه تفاوتی دارد؟
سالاریان: نانوایی دولتی آرد با کیفیت ۱۸% و نانوایی آزاد پز آرد با کیفیت ۲۲% را تهیه میکند. آرد ۱۸% سبوس بیشتری دارد و رنگ کدر تری دارد ولی آرد ۲۲% خلوص بالاتری دارد. هرچی آرد سبوس بیشتری داشته باشد برای سلامتی بهتر است اما ذائقه امروز مردم ما به سمت نان های سفید است که این امری نادرست می باشد.
نورخبر: چرا کیفیت آرد ها در نانوایی های دولتی و آزاد پز یکسانسازی نمیشود؟
سالاریان: تلاش و درخواست ما هم بر همین امر است که آرد های دولتی و آزاد از یه نوع آرد با کیفیت بالا برای همه نانوا ها توضیح شود .
نورخبر: گلوتن چیست و چه تاثیری در نان دارد؟
سالاریان: گلوتن مربوط به گندم می باشد و هرچه گندم گلوتن بیشتری داشته باشد کیفیت آرد بالاتر و هرچه گلوتن کمتری داشته باشد کیفیت آردپایین تر خواهد بود.
نورخبر: آیا همچنان از جوش شیرین در نانوایی استفاده می شود؟
سالاریان: مصرف جوش شیرین در نانوایی بسیار کنترل شده و به ندرت استفاده میگردد. واگر بعضی از نانوایان مجبورن از جوش شیرین استفاده میکنن بیشتر بخاطر عدم کیفیت آرد می باشد که ان شاالله حل خواهد شد
نورخبر: یکی از شکایت های نانوایان سطح شهر، عدم افزایش قیمت نان با توجه به تورم اقتصادی می باشد. در این خصوص چه تدابیری اندیشیده شده است؟
سالاریان: در طول چهار سال اخیر قیمت نان ثابت بوده و قیمت آب، برق ، گاز ، بیمه کارگری و... ۱۰% افزایش داشت اماقیمت نان تا به امروز هیچ افزایشی نداشت . البته صحبت هایی در رابطه با افزایش قیمت نان بود که آقای رئیسجمهور با آن مخالفت کرد و هنوز نرخی به ما اعلام نشده است.
نورخبر: نان در فرهنگ ما تقدس بالایی دارد. چرا رفتار درست با آن نمی شود؟
سالاریان: در گذشته اگر تکه نانی روی زمین بود آن را بر میداشتیم و گوشه ای یا روی دیواری قرار می دادیم اما امروز نزدیک به چند تن خمیر آماده به پخت به علت رفتن برق خراب میشه کسی نیست جوابگوه باشه . از مسئولین محترم تقاضا دارم درخصوص زمان بندی بیشتر دقت وبااطلاع رسانی کامل تر ما را در جریان قرار دهند .
نورخبر: آیا اتحادیه خبازان تلاشی برای اختصاص دادن موتور برق به نانوایان ندارد؟
سالاریان: ما در کارگروه آرد نان با مدیریت فرماندار محترم در رابطه تهیه موتور برق به نانوایان صحبت شد که با کمک فرماندار چند تا از واحد های خبازی رو به بانک معرفی جهت خرید موتور برق که ان شاالله انجام خواهد شد .
نورخبر: آیا گرفتن هزینه بابت کیسه های نایلونی در نانوایی ها مجاز می باشد؟
سالاریان: کیسه های نایلونی را نانوایی ها میخرند و مطابق با نرخ روز می فروشند. حدود قیمت مجاز برای هر کیسه نایلونی ۱۵۰ تومان می باشد و مقداری بیش از این تخلف محسوب می گردد.
نورخبر: چه تدابیری می توان اندیشید تا نانوایی ها به صورت منصفانه و عادلانه فعالیت کنند؟ و ضمنا علت ورشکسته شدن و جمع آوری بعضی از نانوایان دولتی چیست؟
سالاریان: در گذشته نانوایی ها فاصله صنفی داشتند و حدود فاصله صنفی ۳۰۰ متر بود و بعد از برداشتن این قانون که بدون کارشناسی صورت گرفت و البته عدم نرخ نان در طول ۴سال گذشته وافزایش نانوایان آزادپز باعث ورشکستگی وبسته شدن چند تا از واحد های صنفی دولتی شد .
نورخبر: به نظر شما با توجه به مشکلات اقتصادی اخیر نانوایان چگونه می توانند در برابر آن مقاومت کنند؟
سالاریان: بعضیا باکم کردن کارگرو بعضیا نتونستن ادامه بدن بامبلغ ناچیز اجاره دادن . مواردی وجود داشت که نانوایی های که دولتی بودن و آرد یارانه ای میگرفتن درخواست ابطال پروانه کسب وتقاضای پروانه آزاد را از ما داشتند. عدم کیفیت آرد ونرخ نان بعضی از نانوایان را مجبور به این کار کرده است. وقتی چهارسال نرخ نان تغییر نکند به این معنی است که یارانه از جیب نانوا داده می شود.
نورخبر: مواردی دیده شده که در آرد حشرات و کرم وجود داشته و حتی در نان پخته شده اشیاء خارجی وجود دارد. به چه دلیل است؟
سالاریان: گاهی اوقات آردها در کارخانه می ماند به همین دلیل احتمال وجود موجودات خارجی در آن وجود دارد. اما به طور کلی نانوایی های دولتی هر ۱۵ روز سهمیه آرد دریافت وپخت میکند اگر مشکلی وجود داشته باشد مربوط به کارخانه است و باید نظارت در آنجا انجام شود.
نورخبر: شما چه نانی مصرف می کنید؟
سالاریان: من معمولا از نان سنگک استفاده می کنم چون در آن سبوس بیشتری وجود دارد و سعی می کنم از نانوایی دولتی تهیه کنم. اما گاهی مردم به دلیل مشغله کاری به نانوایی های رجوع میکنند که خلوت هستند و ممکن است بدلیل استفاده از آرد سفید هرچند ظاهری خوب دارد اما چون سبوس کمتری در آرد وجود دارد برای سلامتی مضر است.
در پایان ضمن تشکر از همه نانوایان شریف و زحمتکش شهرستان بر خود لازم می دانم که اعلام نمایم: نانوایان شهرستان هرگز دنبال تنش نبوده و فقط چشم انتظار احترامی متقابل هستند.